این گروه برخلاف سایر گروهها و تشکلهای مدنی ماهیتی منسجم و رکنی به عنوان رهبر یا رئیس ندارد. بر طبق اصول این گروه هر کس که با فلسفه این گروه و چند قانون ابتدایی آن موافق است میتواند خود را به عنوان هکر گمنام معرفی کند و در برنامههای این گروه آنها را یاری دهد. در این گروه تصمیمها بر اساس ایدههای مطروح شده توسط اعضا گرفته میشود و دستورالعمل خاصی برای فعالیت ندارند. فایده اصلی فقدان عنصر رهبری و فعالیت غیرمنسجم گروه این است که اقدامات آن را نمیتوان به پای تمام اعضای آن نوشت و در موارد بسیاری که در کشورهای مختلف عدهای از اعضای آن دستگیر شدهاند، موجب لورفتن یا دادگاهی شدن عضو دیگری نشده است.
فلسفه اساسی تشکیل و فعالیت گروه را در یک چیز میتوان خلاصه کرد: مقابله و مبارزه با سانسور و کنترل اینترنت. در این راستا نیز گروه دولتها و کمپانیهای بزرگی را تاکنون و به ویژه در سالهای ابتداییاش هدف قرار داده است، که در این میان میتوان به دولتهای امریکا، اسرائیل، تونس و اوگاندا و شرکتهای پیپال، مسترکارد، ویزا و سونی اشاره کرد که هر یک به دلایل مختلف صورت پذیرفته است و البته باعث شناسایی و دستگیری بعضی از اعضای گروه در این کشورها شده است. البته ناگفته نماند که هکرهای گمنام در بحبوحه بهار عربی از این جنبش نیز بسیار حمایت کردند.
قوانین گروه نیز خیلی ساده به نظر میآیند: «هویت کسی از اعضای گروه را فاش نکن، درباره گروه هیچگاه صحبت نکن، و هرگز به رسانهها حمله نکن.» همین سه اصل ابتدایی مبنای تمام فعالیتهای اعضا است و محدودیت دیگری بر سر راهشان نیست. اعضای این گروه عمدتا از ادبیات مشابهی نیز استفاده میکنند و در هنگام اعلام ماموریتهای خود از جملاتی نظیر «فراموش نمیکنیم، نمیبخشیم و منتظر ما باشید» استفاده میکنند. این گروه تاکنون مناقشات زیادی داشتهاند، منتقدان آنان را ضدیهود و یا تروریستهای سایبری میدانند و طرفدارانشان از آنها با عنوان مبارزان آزادی و رابینهودهای دنیای دیجیتال یاد میکنند.
برای بررسی اقدامات این گروه از بدو تشکیل تا به امروز نیز میتوان به مقابله با کلیسای ساینتولوژی و حمله به پایگاههای اینترنتی آن، تسهیل به ارتباطات مردم در دوران بهار عربی، حمایت از معترضین قتل مایکل براون در فرگوسن، حمایت از ویکیلیکس و انتشار اسناد آن، و در نهایت کمک به مردم در زمان سیل در اوکلاهاما در امریکا اشاره کرد. شیوه اعلام و اجرای هر یک از این طرحها هم معمولا به این شکل است که طی پیامی ویدیویی فردی با ماسک مورد اشاره بر صورت اقدام جدید گروه را به عنوان ماموریت آن اعلام میکند و پس از آن اعضای گروه در سراسر دنیا شروع به پیگیری ماموریت اعلام شده میکنند.
البته باید به این نکته هم توجه داشت که فعالیتهای گروه در آغاز بیشتر چهرهای آنارشیستی به خود داشت ولی با گذر زمان شاهد دموکراتیکتر شدن آن هستیم و دیگر فعالیتهای این گروه به ویژه پس از سال ۲۰۱۰ رنگ و بوی حمایت از شهروندان در برابر دیکتاتوریها و کمکرسانی به ایشان در زمانهای بحرانی به خود گرفته است.
اما هدف اصلی از نوشتن این گزارش و معرفی گروه هکرهای گمنام، توضیح ماموریت اخیر این گروه است؛ «ماموریت شارلی ابدو». پس از اقدامات تروریستی صورت گرفته در پاریس طی روزهای گذشته و حمله به دفتر نشریه فکاهی چارلی ابدو که منجر به قتل ۱۰ روزنامهنگار و دو پلیس و زخمی شدن تعداد دیگری از شهروندان فرانسوی شد، این گروه نیز موضع خود را در این باره اعلام کرد.
فردای حمله تروریستی به دفتر مجله، گمنامها فیلمی منتشر کردند که در آن صحنههایی از سوگواری مردم جهان و یادبود قربانیان این حادثه نشان داده میشد و بعد هکری با ماسک بر صورت آغاز ماموریت شارلی ابدو را اعلام کرد، وی در این ویدئو که به زبان فرانسوی است، میگوید:
«طی اقدامات تروریستی انجام یافته در پاریس و حمله وحشیانه به نشریه شارلی ابدو، تمام هکرهای گمنام سراسر سیاره تصمیم گرفتهاند که علیه شما تروریستها اعلام جنگ کنند. ما تک تک شما را تا به آخرین نفر پیدا خواهیم کرد و خواهیم کشت. شما به خودتان اجازه دادید که جان انسانهای بیگناه را بگیرید و به همین خاطر ما انتقام خون آنها را از شما خواهیم گرفت. ما تمام فعالیتهای آنلاین شما را رصد خواهیم کرد و تمام اکانتهای شبکههای مجازی شما را خواهیم بست. شما نخواهید توانست قوانین شریعت خود را بر دموکراسیهای ما تحمیل کنید. ما اجازه نخواهیم داد حماقت شما آزادیهای ما و آزادی بیان ما را از بین ببرد. ما به شما اخطار دادیم. منتظر ویرانی و فروپاشی خود باشید. ما شما را هر جای کره زمین گیر میآوریم، شما دیگر هیچ کجا امن نخواهید بود. ما گمنام هستیم، ما بیشماریم، ما فراموش نمیکنیم، ما نمیبخشیم، از ما بترسید. القاعده و داعش شما طعم انتقام ما را خواهید چشید.»
این پیام ویدئویی و تهدید طبق روال معمول این گروه تنها تهدید نخواهد ماند و آنها نشان دادهاند که به اظهاراتشان عمل میکنند. این انجام ماموریتها برای اعضای گروه به ویژه در ماموریت شارلی ابدو آنقدر حیاتی است که در زمانی کمتر از ۲۴ ساعت از انتشار ویدئو حساب توییتری این ماموریت اعلام کرد اولین وبسایت جهادیها را با نام انصار الحق و به آدرس Ansar-alhaqq.net، منهدم کرده است.
خلاصه که تروریستهای جهادی دیگر خوشبختانه باید فاتحه استفاده از ابزارهای دیجیتال و جوامع مجازی را بخوانند چرا که هر کجا که بروند و از هر سرویسی که استفاده کنند، توسط هکرهای گمنام پیدا خواهند شد و فعالیتشان به بنبست خواهد رسید. تجربه سابق این گروه هم نشان داده که حتی دولتهای ابرقدرتی چون ایالات متحده در صورت تهدید این گروه در امان نخواهند بود چه برسد به گروههای کوچک و جماعتی رادیکال که به افراد عادی و غیر مسلح حمله میکنند. پس به زودی و با اتکا به ماموریت شارلی ابدو شاید بتوان محو تروریسم و افراطیگری را حداقل در فضای مجازی، به نظاره نشست.
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: اموزشی ، ،
برچسبها: